skip to Main Content

Rundt om klubberne med Jønsson

Hvem andre end Ole Christiansen skulle kunne åbne den nye bane
Hvem andre end Ole Christiansen skulle kunne åbne den nye bane

Boldklubben Frem har fået ny cricketbane

Boldklubben Frem, som blev stiftet i 1886, har fået ny cricketbane. Det er kun tredje gang, at den snart 130-årige arbejderklub skifter bane. Denne gang dog ikke så langt væk, kun ca. 200 meter fra det gamle klubhus i Valby, hvor man siden 1942, har haft spille plads. Dette har tit og ofte været til stor irritation for fodbolden, som jo nu er hovedsporten i klubben. Det var den ikke i 1886, hvor fodbold og cricket gik arm i arm, som to ligeværdige idrætsgrene på ”Fælleden”, som stedet så populært blev kaldt i de gamle dage, og som stadigvæk ligger på Østerbro.

Når man har været involveret så mange år i sporten som undertegnede har, kan man ikke lade være med at tænke på, hvor gunstige forhold idrætten egentlig har i dagens Danmark nu om stunder.

Hvis vi går over 100 år tilbage i historien, hvor ”Fremskridtsklubben” som Boldklubben Frem hed, indtil man, den 17. december 1887 på en generalforsamling vedtog at ændre navnet, så kommer man faktisk til at drage en parallel fra den politiske verden, hvor Pia Kjærsgaard forlod ”Fremskridtspartiet” for at stifte Dansk Folkeparti. Fra den dag, er det bare gået fremad for Fru Kjærsgaards nye parti, og det gjorde det også for Boldklubben Frem i mange år, inden det blev hverdag igen. Hvem ved, der ligger vel ikke noget symbolsk i dette? Nå, det var bare en tanke, vi skal jo ikke blande politik og sport sammen, som uvidende personer har sagt i mange år.

I 1890 kontaktede Frem flere gange Københavns Kommune for at få lov og økonomi til at få indhegnet klubbens bane, fordi man i tide og utide blev generet af sommergæster, der absolut skulle ”vade” direkte ind på banen i en spændende fodbold-eller cricketkamp. Det blev gentagne gange afvist af ”magistraten” , som det jo hed dengang.

I 1905 blev Frem tilbudt baner på Enghavevej, som den gang nærmest lå ude på landet, og hvor sporvognene kun kørte til Enghave Plads. Det var man noget betænkelig over, men alligevel, det at få sin egen bane, det var da et stort fremskridt. Her må læseren så undskylde. Undertegnede, som er barnefødt netop lige op af Frems baner på Enghavevej, har jo ikke kunnet undgå at blive fanget af både fodbold- og cricketspillet, banerne lå jo lige uden for vinduet.  

Gode "gamle" Valdemar Petersen kunne få vesterbro-drengene til at høre efter
Gode “gamle” Valdemar Petersen kunne få vesterbro-drengene til at høre efter

 

Jeg kan ikke lade være med at fortælle en lille anekdote fra sidst i 40.erne, hvor den dengang kendte gentleman-cricketspilleren og fodboldspilleren Valdemar Petersen, som dyrkede begge idrætsgrene på højt plan sidst i 1880.erne og i begyndelsen af 1900.tallet, men nu var blevet en ældre herre på over 75 år. Han blev min første ungdoms træner, og selv om det var i fodbold, var han med sin bestemte og meget høflige facon med til at give mig, og mange andre drenge i bydelen, nogle uforglemmelige oplevelser. Valdemar, som boede i ”musikbyen” ikke så langt fra banerne, og som havde været ægte Fremmer i en evighed, ankom altid i et nobel  jakkesæt og iført slips og stive flipper, med en fodbold under armen samt med 11 røde bånd, tænk en gang, sådan var det på den tid, som skulle symbolisere det ene hold fra det andet-dengang havde vi drenge og vores forældre ikke råd til at spille i klubdragter- jeg overtog min fars gamle fodboldstøvler- men når Valdemar Petersen havde delt os Vesterbrodrenge op i to hold, så blev der stille og ”lagkage-kampene” som de blev kaldt i boldklubben, kunne gå i gang. Valdemar styrede disse begivenheder stående på midten af banen, med en bestemt hånd og attitude, og når han fandt en dreng, det var talentfuld, tog han sin fløjte i munden, og standsede kampen, og pegede på det talent, han havde udvalgt, hvorefter han ganske kort meddelte den udvalgte lykkelige dreng ” du kan godt tage ud på Valby Idrætspark og melde dig i drenge afdelingen og sige at Valdemar Pedersen har anbefalet dig til et af drengeholdene. Selv om Frem havde fået de nye baner og klubhus på Valby Idrætspark, brugte man de følgende 5-6 år banerne på Baunehøj-anlægget til disse ”lagkage-kampe”. Jeg blev faktisk en af de udvalgte, der blev ”smidt” ud på Valby Idrætspark, og spillede et par år ungdoms fodbold i Frem, inden jeg blev bidt af den ”gale” cricketbold, og spillede en sæson på Frems drengehold i cricket, inden Svanholm blev stiftet.

Valdemar Petersen siddende yderst til højre spillede både på cricket og Fodbold på Frems førstehold
Valdemar Petersen siddende yderst til højre spillede både på cricket og Fodbold på Frems førstehold

Hvis man skal fokusere på, hvad den nye cricketbane Frem har fået kommer til at betyde for klubben, kan man måske forstille sig, at cricket-afdelingen ikke i samme grad kommer til at virke som en torn i øjet på hoved-afdelingen, nu kan man jo gebærde sig rundt uden at komme i omklamring af de mærkelige cricketspillere, og dermed åbner det måske noget op for et bedre samarbejde mellem afdelingerne. Man har vel også lov at håbe på, at Frems cricketledelse helhjertet vil prøve at få gang i ungdoms arbejdet, hvilket også ville være med til at gøre forholdet bedre mellem cricket og fodbold.  Den ”ægte” Fremmer Ole Christiansen, som vel har været engageret i klubben i snart 60 år i både mod-og medgang, lever stadigvæk med i hvad der sker i den gamle Vesterbroklub, som mange kalder den.

Jørgen Jønsson

 

 

Back To Top